
Cu doar 6 ani in urma, mai mult de 40% din energia electrica generata pe teritoriul Marii Britanii provenea din arderea carbunelui.
Astazi, acesta valoare a fost redusa la doar 7%. Insa, daca 2016 a insemnat o scadere drastica in utilizarea carbunelui si inlocuirea acestuia cu gazele naturale, atunci 2017 a fost, in mod cert, anul in care energia eoliana a explodat.
Vantul a asigurat 15% din totalul de energie al Marii Britanii in anul precedent (Irlanda de Nord imparte un sistem de electricitate cu Republica si isi calculeaza diferit valorile), cu 10% mai mult fata de 2016. Aceasta crestere, fiind rezultatul dezvoltarii unui numar din ce in ce mai mare de ferme eoliene si a faptului ca 2017 a fost un an cu foarte mult vant, a ajutat la reducerea frecventei de utilizare a carbunelui si la stoparea cresterii generatiei de gaze naturale.
In Octombrie 2017, combinatia de energii eoliana – solara – hidro a generat o patrime din totalul de energie electrica a Marii Britanii pe durata intregii luni, un nou record ajutat si de uraganele Ophelia si furtuna Brian.
Plecand de la acea luna record, au inceput sa apara din ce in ce mai multe ferme eoliene in largul marii. Dudgeon a inceput sa genereze de pe coasta Norfolk, precum si Rampion, care poate fi vazuta din centrul orasului Brighton.
Per total, productivitatea eoliana a Marii Britanii a crescut cu 14 terawatt-ora intre 2016 si 2017 – destul pentru a furniza energie in 4.5 milioane de case. Pentru a forma perceptia la scara, aceasta crestere, de una singura, este mai mare decat productivitatea anuala asteptata de la unul dintre cei doi reactori nucleari aflati in curs de constructie la Hinkley Point C.
…
Citeste continuarea articolului aici: Marea Britanie a inceput sa genereze de doua ori mai multa energie electrica prin intermediul vantului decat prin carbune