
Casa noastra poate fi un refugiu de liniste atata timp cat este bine aranjata.
Nu este o sarcina usoara, mai ales atunci cand nu avem timp, lucram toata ziua si vrem sa ne odihnim.
In cazul bucatariei, in primul rand, acest lucru este complicat de faptul ca devine mult mai murdara si avem nevoie de o organizare precisa pentru a depozita alimentele in fiecare loc, pentru a distribui bine frigiderul si pentru a-l pastra curat.
Mobila, ustensilele, vesela si aparatele electrice sunt doar cateva dintre lucrurile care coexista in ea si pe care trebuie sa incercam sa le pastram la locul lor.
Cu cat avem mai multe lucruri, cu atat este mai usor sa incarcam bucataria si aceasta devine un munte de produse si ustensile pe care nu stim unde sa le punem.
Daca nu iti place dezordinea, in aceasta postare vei gasi cateva sfaturi si trucuri interesante despre cum sa-ti organizezi bucataria si astfel sa ai totul la indemana.
Aranjeaza pe baza frecventei de utilizare
Farfuriile, paharele si bolurile de cereale pe care le folosesti zilnic ar trebui asezate pe rafturi care se afla la nivelul ochilor sau mai jos.
Fiindca paharele sunt folosite mai des decat farfuriile, pune-le intr-un dulap aproape de chiuveta.
Amplaseaza articolele pe care le utilizezi mai rar in spatele celor folosite zi de zi, sau pe un raft mai sus.
Pune articolele putin folosite deasupra frigiderului sau aragazului
Unele seturi de farfurii, de tacamuri sau de pahare sunt pentru ocazii mai speciale sau pentru bauturi pe care le prepari rar.
Locurile de deasupra aragazului sau frigiderului nu sunt, de obicei, folosite la potentialul lor maxim. Pune-le in aceste locuri, ca sa nu le inghesui pe cele pe care le utilizezi zilnic.
Plaseaza substantele toxice in zone greu accesibile
Copiii au fost, dintotdeauna, si vor ramane curiosi, de aceea, tine departe de ei cele mai toxice solutii pe care le ai prin casa. Pune-le fie in cele mai greu accesibile dulapuri, fie in cele superioare.
Depoziteaza articolele grele pe rafturile inferioare
Articolele mai grele trebuie depozitate pe rafturile din apropierea podelei. Vor fi mai usor de accesat si nu va trebui sa va faceti griji ca vor cadea.
Decoreaza cu ajutorul veselei
Daca vrei sa aduci un aer nobil casei tale, decoreaza cu ajutorul veselei. Fie ca sunt paharele de cristal sau acele farfurii de portelan pe care le folosesti la oaspetii la ocazii speciale, pune-le pe rafturi, pe post de decor.
Foloseste-te de spatiul din camara
Cand gatesti sau faci prajituri, nu ai nevoie de mai mult de cate o punga de ingrediente in dulapul cu ingrediente.
Poate fi tentant sa le asezi pe toate acolo, insa, camara te va salva de supraaglomerare.
Faina, uleiul, conservele, zaharul si toate esentele de vanilie, rom sau de migdale pot sta intr-o camara aerisita, alaturi de alte ingrediente neperisabile.
Tine condimentele la indemana
Orice bucatarie, indiferent de modul in care este amenajata, are nevoie de triunghiul de lucru. Acesta este format din aragaz, frigider si zona de lucru. Include in aceasta zona si condimentele, caci vei avea nevoie de ele cu siguranta.
Depoziteaza tigaile in apropierea aragazului
Tigaile, cratitele dar si capacele lor trebuie depozitate aproape de aragaz. De asemenea, poti folosi sertarul de sub aragaz pentru obiecte mai mari pe care este posibil sa nu le folositi in fiecare zi: foi de copt, tavi mari etc
Scapa de pungile de ambalaje
Nu este nimic mai enervant decat sa cauti ingredientele intr-o mare de pungi si de ambalaje.
Pentru cele pe care le folosesti in mod frecvent precum faina, orezul, cafeaua, zaharul alb sau brun sau orice altceva, cumpara borcane transparente.
Le vei putea inchide ermetic si pastra la fel de bine, si vei pastra si bucataria organizata.
Imbina rafturile cu dulapurile
Probabil te-ai gandit sa iti schimbi mobila de bucatarie cu o linie mai moderna, dar modelul care iti place cel mai mult are prea putine dulapuri pentru nevoile familiei. De aceea, fie completezi lipsa cu unele rafturi, fie cu un alt dulap asortat.
Foloseste, din plin, insula de bucatarie
Insulele de bucatarie sunt si practice si aduc si o prezenta clasica, foarte apreciata. Imbina spatiul de lucru oferit cu cel de depozitare de dedesubt.
De asemenea, foloseste-o si drept de masa de dining pentru zilele in care parca nu ai vrea sa faci deranj prea mare sau mancati in format restrans.
Decoreaza cu ajutorul tigailor si cratitelor
Probabil, ai vazut multe fotografii pe retelele de socializare cu tigai si cratite agatate pe unul dintre peretii bucatariei.
Nimic mai chic. Pe langa faptul ca ai acces facil la ele, vei crea o atmosfera rustica si foarte placuta.
Spatiul de sub chiuveta este pentru detergenti
Poate ai cumparat mai multi detergenti pentru vase, pentru curatat spatiul de lucru sau pentru masina de spalat vase.
Daca nu sunt foarte toxici, pune-i sub chiuveta, alaturi de alte obiecte care te ajuta sa igienizezi.
Exploatarea interiorului dulapurilor
Indiferent daca bucataria este mica sau mai mare, o idee este de a folosi interiorul usii dulapului pentru a depozita condimentele sau alte ustensile, cu conditia sa existe suficient spatiu si ca designul dulapului sa fie potrivit.
Acest lucru se rezolva prin montarea de carlige si agatatori in interiorul lor.
Mentinerea ordinii
Fara organizare, curatenia va fi o sarcina dificila si consumatoare de timp.
Este esential sa se stabileasca un plan de realizare a obiectivelor de curatenie, astfel incat bucataria sa fie permanent ordonata.
In acest fel, vom gasi totul deodata.