Oil pulling este o practica Ayurvedica. Este extrem de benefica pentru sanatate, in special pentru sanatatea orala.

In esenta, procedeul implica folosirea unui ulei vegetal pentru clatirea gurii in vederea eliminarii bacteriilor si toxinelor prin dizolvarea acestora in lichid. Odata ce uleiul este eliminat din gura, toate bacteriile si toxinele sunt scoase din cavitatea bucala.

Este important sa eliminam toxinele, deoarece corpul raspunde la acumularea de materiale toxice si alti invadatori straini prin inflamatii, reactii alergice si alte simptome nefavorabile, rezultand intr-un sistem imunitar supraincarcat.

Eliminarea toxinelor favorizeaza reducerea inflamatiilor din sistem. Totodata, aceasta curatare va avea un efect pozitiv asupra starii generale de sanatate; incepand cu alinarea durerilor pana la stoparea progresului bolilor cardiace.

Milioane de persoane pot confirma eficienta acestei proceduri Ayurvedice traditionale, cu toate ca nu foarte multe studii medicale o pot sustine din punct de vedere stiintific. In ciuda acestui lucru, popularitatea tehnicii de clatire a gurii cu ulei a crescut datorita avantajelor sale economice, sigurantei si eficientei.

Efectele pozitive ale procedurii de oil pulling

Oil pulling este un procedeu benefic pentru sanatatea orala deoarece ajuta la eliminarea bacteriilor si chiar la indepartarea depunerilor de tartru. Ajuta la tratarea numeroaselor probleme ce tin de sanatatea orala, precum halitoza, respiratia urat mirositoare, durerile de dinti, sensibilitatea dentara si bolile gingivale. De asemenea, permite albirea dintilor sau tratarea aftelor si previne dezvoltarea cariilor, ajutandu-te sa iti mentii in permanenta gingiile sanatoase.

Conform unui studiu publicat si aprobat in anul 2013 de catre Comisia Institutionala de Analiza din cadrul Universitatii Meenakashi, India, terapia prin oil pulling a avut efecte pozitive evidente in cazul unor participanti care prezentau placa dentara si gingivita.

Oamenii de stiinta au relatat ca microorganismele din gura, formate dintr-o celula singulara acoperita cu membrane de grasime, se vor lipi imediat de ulei in urma contactului.

Este important sa consideram igiena orala o prioritate, deoarece ne va ajuta sa prevenim unele cazuri de boli cardiovasculare sau diabet, precum si multe alte boli.

Alte studii au relatat ca bacteriile care favorizeaza progresul bolilor gingivale ar putea intra in sistemul circulator, s-ar putea lipi de depozitele de grasime de pe artere si ar putea contribui la formarea unor cheaguri, care, intr-un final, vor bloca fluxul de sange si vor cauza un atac de cord.

In acelasi timp, blocajul arterelor cerebrale ar putea conduce la atac cerebral. Se cunoaste faptul ca bolile gingivale au efecte negative si adverse asupra nivelului de zahar din sange, pacientilor cu diabet fiindu-le mult mai greu sa controleze boala in astfel de circumstante.

Pe langa ca elimina bacteriile si toxinele din corp, s-a dovedit ca tehnica de oil pulling poate reduce inflamatiile din organism. Mai mult, aceasta procedura impiedica dezvoltarea inflamatiilor cronice, care se formeaza in urma unor infectii si vor afecta sanatatea sau bunastarea unei persoane.

Am putea numi multe alte avantaje ale acestei tehnici, dar nimeni nu a putut explica motivele si felul in care functioneaza. Iata cateva dintre avantajele tehnicii de oil pulling:
• Alina durerile de cap si migrenele
• Reduce eczema
• Diminueaza simptomele artritei si a altor afectiuni asemanatoare
• Curata sinusurile si diminueaza infectiile
• Imbunatateste functiile sistemului limfatic
• Stimuleaza metabolismul
• Previne dezvoltarea bolilor cardiace
• Sustine functiile rinichilor
• Alina simptomele alergiilor
• Regleaza ciclul menstrual si reduce simptomele asociate sindromului premenstrual
• Imbunatateste calitatea somnului

Cu toate ca nimeni nu va putea nega faptul ca tehnica de oil pulling are un impact pozitiv asupra sanatatii, ar trebui sa stiti ca afectiunile grave de sanatate necesita o diagnosticare si un tratament adecvat. Clatirea gurii cu ulei poate fi o practica aplicata sub forma de terapie auxiliara, dar trebuie folosita impreuna cu celelalte tratamente sugerate si prescrise de un medic calificat.

Cum poti pune in practica tehnica de oil pulling

1. Ia o lingura de ulei vegetal organic, nerafinat si presat la rece, precum uleiul de susan, de floarea soarelui sau un alt ulei comestibil. Multi prefera sa il utilizeze pe cel de cocos, deoarece prezinta proprietati antimicrobiale puternice si multe dintre avantajele acestui tip de ulei se datoreaza continutului bogat de acid lauric.

2. Pune uleiul in gura si mesteca-l pentru 20 de minute. Nu trebuie sa faci gargara sau sa inghiti uleiul.

3. Scuipa-l si spala-te pe dinti precum ai face-o in mod normal.

4. Repeta aceasta practica in fiecare dimineata sau pe stomacul gol. Daca ai gura uscata, ai putea bea cateva pahare de apa cu o ora sau cu mai mult timp inainte de a efectua procedura.

Sfaturi
• Daca iti este greu sa mesteci o lingura intreaga de ulei, ai putea reduce cantitatea la o lingurita. In plus, la inceput, poti incerca sa faci acest lucru pentru doar 5 sau 10 minute. Daca in continuare ti se pare o actiune insuportabila, scuipa uleiul si incearca in alta zi.

• Continua sa mesteci uleiul pana cand acesta capata o consistenta foarte lichida, spumoasa sau prinde o culoare albicioasa. Nu trebuie sa mesteci cu forta, pentru ca ai putea resimti dureri in muschii fetei.

• Niciodata sa nu inghiti uleiul dupa ce ai terminat, pentru ca este plin de toxine.

• In momentul in care scuipi uleiul, asigura-te ca il arunci la cos, nu la chiuveta, pentru ca uleiul ar putea cauza blocarea scurgerii. Acest pas devine si mai important daca folosesti ulei de cocos, pentru ca respectivul ulei se solidifica la temperaturi mai scazute.

• Dupa ce ai scuipat uleiul, ti-ai putea clati gura cu apa (calda) sarata. Apoi, poti continua cu rutina clasica de igiena orala.

• Dupa ce te-ai obisnuit cu practica de oil pulling, o poti pune in aplicare de maximum 3 ori pe zi – inaintea micului dejun, pranzului sau cinei. Clatirea gurii cu ulei dupa masa ar putea cauza o stare de greata.

• Orice persoana peste varsta de 5 ani poate efectua aceasta procedura.

• Pentru cele mai bune rezultate, aplica terapia de „oil pulling” in mod regulat timp de mai multe luni.

6 thoughts on “Afla cum iti poti imbunatati starea de sanatate cu ajutorul tehnicii antice de „oil pulling”

  1. Ma bucur ca am descoperit acest articol pe evodecor.ro. Mi-a deschis ochii asupra unor idei creative de amenajare a spatiului din casa mea. Sunt convins ca voi aplica unele dintre sfaturile prezentate pentru a transforma locuinta mea intr-un mediu mai placut si reconfortant.

  2. Articolul de pe evodecor.ro este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi legate de designul interior si modul in care acesta poate influenta starea noastra de spirit. Este important sa ne inconjuram cu lucruri frumoase si placute ochiului pentru a ne simti bine in propria locuinta.

  3. Alegerea culorilor potrivite poate influenta foarte mult starea de spirit dintr-o incapere, iar articolul de pe evodecor.ro ne ajuta sa facem alegerile corecte pentru o casa confortabila si armonioasa.

  4. Sunt de acord cu recomandarea de a opta pentru culori deschise in camerele mai mici pentru a le face sa para mai spatioase, asa cum se mentioneaza si in acest articol.

  5. Am gasit foarte interesanta ideea de a folosi culorile complementare pentru a crea un contrast placut in interiorul casei, conform articolului de pe evodecor.ro.

  6. Articolul de pe evodecor.ro despre cum sa alegem culorile potrivite pentru locuinta ne ofera sfaturi utile si inspiratie pentru amenajarea casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *