Panourile fotovoltaice sunt unul dintre produsele la mare căutare în rândul proprietarilor de case. Din ce în ce mai multe case sunt echipate cu sisteme de panouri fotovoltaice iar motivele nu sunt greu de înțeles, cel mai important dintre ele fiind acela că prin folosirea energiei solare pentru a-ți alimenta casa cu curent electric, faci o economie substanțială la factura de energie electrică. 

Oferta de panouri fotovoltaice este variată și cu o simplă căutare pe net, vei găsi zeci de tipuri de panouri solare. Cum alegi cea mai bună variantă? Care sunt caracteristicile importante ale panourilor fotovoltaice? O variantă este să citești fișa tehnică a produsului pe care l-ai ales. 

Însă dacă ești neinițiat în acest domeniu îți va fi foarte greu să îți dai seama care panou este mai bun decât altul și vei sfârși prin a alege doar în funcție de preț, lucru ce pe termen lung poate avea un impact negativ. 

De aceea ne propunem să îți explicăm pe scurt câțiva dintre termenii și indicii specifici acestui domeniu, așa încât să îți poți face o idee despre panourile fotovoltaice pe care urmează să le achiziționezi.

Panouri fotovoltaice policristaline vs. panouri fotovoltaice monocristaline

Începem prin a vorbi despre tipurile de panouri. Cele mai comune, deci cele pe care le veți găsi cel mai des sunt panourile policristaline și panourile fotovoltaice monocristaline așa cum sunt cele de aici

Fără a intra în detalii tehnice îți prezentăm pe scurt câteva dintre diferențele între aceste două tipuri de panouri.  

Panourile monocristaline pot fi ușor mai costisitoare decât cele policristaline însă avantajele panourilor solare monocristaline nu sunt deloc de neglijat și aceste avantaje sunt cele ce au făcut ca panourile monocristaline să ajungă în topul preferințelor utilizatorilor rezidențiali și nu numai. 

Dintre ele menționăm dimensiunile reduse față de cele ale panourilor policristaline. Acest lucru este un avantaj având în vedere că utilizatorul rezidențial preferă montarea panourilor solare pe acoperiș unde eficientizarea suprafeței disponibile este esențială. 

Un alt avantaj al panourilor solare monocristaline este acela că ele vor da randament atât în zonele cu expunere mare la soare cât și în zonele cu un grad de umbrire ridicat. 

Panouri fotovoltaice N-type vs. panouri fotovoltaice P-type

Panourile fotovoltaice P-type sunt panourile cele mai populare în momentul de față. În timpul procesului de fabricație, plachetele de siliciu din celulele fotovoltaice ce intră în componența acestor panouri sunt infuzate cu bor și au o sarcină electrică pozitivă. 

La polul opus, panourile fotovoltaice a căror plachetă de siliciu este infuzată cu fosfor, au o sarcină negativă, de unde și denumirea N-type. Borul, deși este eficient, prezintă două dezavantaje majore. Primul este acela că în contact cu lumina și oxigenul, borul se degradează. 

Ca urmare LID, adică nivelul de degradare indusă de lumină a panourilor P-type este mai mare față de cel al panourilor N-type în a căror fabricare este folosit fosforul. LID poate reduce eficiența panoului cu 1,5% în primele câteva zile de utilizare.

O altă diferență este aceea că panourile fotovoltaice N-type au un coeficient de temperatură mai mic. Asta înseamnă că panourile sunt mai puțin impactate de temperaturi ridicate și au randament mare chiar și în zone cu un nivel al radiațiilor ridicat.

Și rata de degradare este una dintre diferențele importante între aceste două tipuri de panouri fotovoltaice. Panourile P-type au o rată de degradare de 2% în primul an de utilizare și o rată de degradare anuală de 0,55% începând cu al doilea an. 

Rata de degradare a panourilor N-type este de maxim 1% în primul an și nu depășește 0,4% începând cu anul următor. Gradul de degradare al panourilor determină și câtă energie vor produce acestea. 

De exemplu dacă panoul are o rată de degradare de 0,55 % asta înseamnă că va produce cu 0,55% mai puțină energie decât în anul precedent. Cu toate acestea, producția nu ar trebui să scadă sub o anumită valoare, în funcție de producător și de calitatea panourilor fotovoltaice. 

În final nu putem să uităm de durata de viață și de garanție. În cazul panourilor P-type, garanția oferită de producător pentru panouri este de maxim 12 ani, iar garanția de putere liniară este de maxim 25 ani. 

În cazul panourilor N-type a căror durată de viață este mult mai mare, garanția dată de producător pentru panouri este de 15 ani, în timp ce garanția de putere liniară este de 30 de ani. 

Odată ce ai proiectul și știi foarte clar ce anume trebuie să cumperi, ai posibilitatea să achiziționezi toate echipamentele necesare chiar tu, fără să treci prin intermediari. Alege să cumperi toate componentele sistemului fotovoltaic de la un importator direct cum este Efurtun. Astfel vei beneficia de prețuri mai mici și vei face și economie la costurile de livrare. 

6 thoughts on “Panourile fotovoltaice pentru neinițiați

  1. Am apreciat inclusiv partea in care se discuta despre costurile si economiile pe termen lung generate de instalarea panourilor fotovoltaice. Este un factor esential de luat in considerare atunci cand ne gandim sa investim intr-un astfel de sistem. Multumesc pentru informatiile utile!

  2. Mi-a placut modul in care au fost prezentate avantajele si dezavantajele panourilor fotovoltaice. Este important sa stim atat beneficiile cat si aspectele mai putin favorabile ale acestor sisteme, pentru a putea lua o decizie informata. Articolul m-a ajutat sa inteleg mai bine acest aspect.

  3. Articolul este foarte informativ si bine structurat. Am aflat multe detalii despre panourile fotovoltaice si cum functioneaza acestea. Sunt incantat sa vad ca exista o solutie ecologica si eficienta pentru producerea de energie electrica.

  4. Un punct pozitiv al articolului este ca ofera sfaturi practice privind instalarea si intretinerea panourilor fotovoltaice, astfel incat cititorii sa stie la ce sa se astepte daca decid sa investeasca in acest tip de tehnologie verde.

  5. Mi se pare important faptul ca autorul a explicat si cum pot fi utilizate panourile fotovoltaice in scopuri practice, precum alimentarea cu energie electrica a unei case sau a unei cladiri. Acest lucru poate incuraja oamenii sa adopte solutii mai eco-friendly.

  6. Articolul este foarte interesant si informativ, explicand in detaliu cum functioneaza panourile fotovoltaice si care sunt avantajele lor. Este util pentru cei care nu au cunostinte tehnice in domeniu dar vor sa inteleaga mai bine acest tip de energie regenerabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *