Somnul nu este nici un lux si nici o pierdere de vreme, ci este un proces vital care intretine si reface organismul, pregatindu-l pentru urmatoarea perioada de veghe: creste imunitatea, repara si reface tesuturile, elimina toxinele din creier care pot cauza boli neurodegenerative si te revitalizeaza.


Daca dormi doar cinci sau sase ore pe noapte, iar acest lucru te bucura pentru ca astfel ai timp pentru alte acitivitati, ei bine, afla ca acest lucru nu este deloc benefic si risti ca, pe termen lung, sa iti fie afectata sanatatea.

Mai jos iti vom prezenta cateva situatii grave in care poti ajunge daca nu te odihnesti suficient, fie pentru ca alegi sa te ocupi de alte activitati, fie pentru ca suferi de apnee sau alte conditii improprii care te priveaza de un somn lung si odihnitor (o saltea incomoda, o temperatura prea ridicata in dormitor, o cina prea consistenta sau un pahar de vin in plus).

Performanta intelectuala scade

Daca nu dormi suficient, adica intre 7 si 9 ore in fiecare noapte, pe termen scurt vei observa ca iti va fi mult mai greu sa iei decizii sau sa rezolvi diverse probleme. Viteza ta de reactie va scadea, iar sarcinile creative te vor pune in dificultate.

Riscul de a fi implicat intr-un accident rutier va creste si el, pentru ca reflexele tale vor fi afectate, si nu te vei mai putea concentra corespunzator. Pe termen lung, privarea de somn poate provoca leziuni cerebrale.

Inima ta are de suferit

Privarea de somn este una dintre cauzele dezvoltarii bolilor cardiovasculare, deoarece altereaza desfasurarea proceselor de metabolizare a glucozei si are asupra inimii efecte asemanatoare celor produse de stres.

Creste riscul obezitatii

Prea putine ore de somn te pot face sa simti ca iti este mai foame decat de obicei. Apetitul crescut se va combina cu pofta de alimente bogate in grasimi si carbohidrati, in timp ce semnalele de satietate vor veni cu intarziere.

Rezultatul, pe termen lung, poate fi chiar obezitatea. In plus, colagenul din piele se reduce sub actiunea cortizolului eliberat din cauza privarii de somn, iar acest lucru are efecte vizibile si negative asupra pielii.

Daca tulburarile de somn si parasomniile trebuie diagnosticate si tratate in urma unui consult medical, celelalte cauze potentiale ale somnului insuficient pot fi eliminate incepand de astazi, prin cateva simple modificari ale stilului de viata.

Alege o dieta alimentara echilibrata, fara excese, scade temperatura din dormitor pana la 18-21 grade Celsius, foloseste un umidificator daca aerul este prea uscat, evita elementele care iti pot distrage atentia inainte de culcare (retelele sociale sau serialele) si, nu in ultimul rand, asigura-te ca dormi pe o saltea confortabila.

Cum alegi o saltea confortabila

Decide mai intai daca ai nevoie de o saltea ortopedica sau de una cu spuma de memorie. Salteaua ortopedica reduce presiunea la nivelul coloanei vertebrale si ofera corpului o buna sustinere, iar salteaua cu spuma de memorie este silentioasa si nu transmite miscarea dintr-o zona in alta.

Ia in calcul obiceiurile tale de somn cand analizezi oferta de saltele din magazine. Daca preferi saltelele moi niciodata nu vei reusit sa te odihnesti pe o saltea ferma, la fel si vice versa.

In general salteaua cu arcuri este recomandata celor care dorm pe burta sau pe spate, in timp ce salteaua cu spuma cu memorie este perfecta pentru cei care dorm pe o parte intrucat nu le va crea disconfort la nivelul soldurilor sau umerilor.

Alaturi de o alimentatie echilibrata si exercitii fizice si somnul este foarte important si vital pentru orice persoana.

In concluzie, creeaza-ti un mediu propice pentru a putea dormi fara intreruperi intre 7 si 9 ore, iar performantele tale fizice si mentale se vor imbunatati considerabil.

{{clean}}

4 thoughts on “Dormi prea putin? Trei dintre cele mai grave consecinte ale privarii de somn

  1. Evodecor pare sa ofere o gama larga de optiuni pentru tapet, iar acest articol m-a ajutat sa aleg un design potrivit pentru dormitorul meu. Sunt incantat de informatiile detaliate despre dimensiuni, calitate si preturi. Voi comanda cu siguranta produsul recomandat.

  2. In acest articol am gasit o multime de idei inspirationale pentru decorarea casei mele cu ajutorul tapetului. Sunt impresionat de varietatea modelelor si culorilor disponibile, care pot transforma complet aspectul unei incaperi. Multumesc pentru aceste sugestii minunate!

  3. Am fost impresionat de calitatea fotografiei prezentate in articol. Tapetul arata foarte realist si frumos. De asemenea, apreciez informatiile despre materialele utilizate si sfaturile de intretinere. Recomand acest articol celor interesati de amenajarea interioara.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ. Imi place modul in care sunt prezentate diferitele tipuri de tapet si cum pot fi integrate in designul interior. Cred ca aceasta este o resursa utila pentru cei care doresc sa redecoreze casa lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *